orez brunEste un îndulcitor natural creat prin combinarea malţului de orz şi a orezului brun, urmate de gătirea mixurii în apă pură filtrată pînă cînd amidonul este transformat în zaharuri. Amestecul obţinut este strecurat şi fiert pînă devine sirop (adică pînă se evaporă apa). Produsul final are culoare aurie şi aromă de caramel, are doar o parte din gustul dulce al zahărului din comerţ (între 20-50%) fiind alcătuit din 50% carbohidraţi complecşi solubili, 45% maltoză şi 3% glucoză şi 2% alte substanţe. Glucoza este o sursă de energie care se eliberează în timp, chiar dacă este absorbită imediat în sînge, maltoza este digerată în două ore şi jumătate, iar carbohidraţii complecşi în 2-3 ore. Practic, valoarea glicemică scăzută oferă energie organismului pentru o perioadă mai lungă de timp.

Siropul conține mai multe minerale și nutrienți pe care le găsești în mod normal în produsele din care produci sirorul: magneziu, mangan, vitamina B și fier. Siropul de orez brun nu conţine gluten şi grîu, aşa că oamenii alergici la cele două elemente pot să-l consume fără probleme, şi este considerat unul dintre cei mai sănătoşi îndulcitori din industria alimentară de produse naturale. Este compus din zaharuri simple şi poate fi adăugat pe pîine prăjită, cereale integrale, cartofi dulci, dovleac sau ceai, dar şi în salate, supe şi sosuri. Poate fi folosit la preparate precum caramel şi biscuiţi crocanţi, dar are tendinţa de a le face prea crocante.

Pentru a înlocui zahărul e suficient să foloseşti o cană şi un sfert de sirop de orez la fiecare cană de zahăr.