Cu siguranță știi deja că fiecare om reacționează în felul lui specific, nu doar cînd vine vorba de digestie, dar mai ales atunci: anumite alimente ți se potrivesc perfect, îți face plăcere să le consumi, dar celui de lîngă tine nu-i sînt de nici un folos sau chiar îi pot face rău (intoleranța alimentară sau alergiile sînt foarte neplăcute). La fel e și cu dietele: unele îți sînt potrivite și dai jos grăsimea suplimentară foarte ușor, altele le ții săptămîni întregi și tot degeaba.
Iar acum, dacă ai înțeles măcar în mare cum e cu diferențele astea dintre oameni, hai să afli cîteva elemente care funcționează în majoritatea cazurilor, de care poți profita pentru ca digestia ta să funcționeze ireproșabil, iar aborbția nutrienților din mîncare să se desfășoare excelent. Pentru început este necesar ca mesele tale să fie repartizare conform ceasului tău biologic și să-ți obișnuiești organismul să-și preia substanțele nutritive din mîncare la ore fixe.
În plus, este indicat ca aproximativ un sfert (20-25%) din cantitatea de alimente consumate zilnic să fie rezervat pentru micul dejun, iar 10-15% pentru cină, iar cele două mese e bine să fie din alimente ușoare. Masa de prînz ar fi bine să cuprindă aproximativ o jumătate din cantitatea zilnică, iar între aceste trei mese principale ar fi cazul să intercalezi 1-2 mese secundare, puțin consisente, adică mici gustări în care să ”ronțăi” ceva care să-ți alunge momentan senzația de foame.
Copii şi adulţii cu o viaţă foarte activă (fac mult efort fizic, consmă multă energie) au nevoie de o masă suplimentară între prînz şi cină, iar adulţii care nu depun efort fizic solicitant este indicat să evite consumarea alimentelor consistente în acest interval (deși pot mînca un fruct sau două) pentru a-i da organismului posibilitatea de a procesa complet hrana de la masa anterioară.
Un mic dejun consistent este necesar pentru a face față celor mai productive ore ale zilei, dar nu este indicat să mîncați prea mult pentru că după trezire organismul are tendința să elimine la greu toxinele și să consume energia acumulată în timpul somnului. Iar alimentația prea bogată îndreaptă energia și atenția organismului spre digestie, făcînd-o prioritară altor funcții. Mai mult, rezistenţa la insulină şi producţia endogenă de hormoni corticosuprarenali sau pancreatici prezintă valori ridicate pînă în jurul orei 11, ceea ce înseamnă că o masă inadecvată de dimineaţă poate îngrăşa chiar mai mult decât o masă bogată de seară. Asta înseamnă că trebuie să eviți glucidele cu absorbţie rapidă, ascunse sau făţişe, și să consumi glucide cu absorbţie lentă. Cel mai dăunător este să nu mănînci nimic combinat, eventual, cu consumul de cafea sau alt stimulent pe stomacul gol.
Dar și cina prea consistentă este periculoasă pentru că organsimul se pregătește deja de repaus, perioadă în care digestia și metabolismul devin mai lente. Somnul face parte din digestie (este perioada în care corpul se vindecă mai repede, iar energia este acumulată în celule mai bine), dar asta nu înseamnă că trebuie să-l tulburi forțînd digestia alimentelor pe care tocmai le-ai introdus în stomac.