seminte cinepa nedecorticateCultivarea cînepii comune (care e diferită de cea indiană din care se obţine haşişul) reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri ale agriculturii umane, atestată de peste două milenii: cînepa a fost folosită mai ales pentru producerea fibrelor necesare confecționării de îmbrăcăminte în timp ce semințele ei erau utilizate pentru tratarea inflamaților și eliminarea paraziților intestinali, ca remediu tonic și regenerant, dar și pentru efectele laxative și diuretice. De-a lungul timpului domeniile în care este folosită cînepa s-au diversificat: producția hîrtiei, industria textilă, construcții, produsele de îngrijire personală, suplimente nutriționale și alimentație, medicină și producerea uleiurilor esențiale. Are de asemenea efecte deosebit de bune asupra pielii și părului.

Seminţele de cînepă pot fi consumate în salate de legume şi fructe, muesli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez, lapte de cînepă. Din punct de vedere biologic sînt încadrate în categoria nucilor sau seminţelor oleaginoase.

Semințele de cînepă decorticate (fără coajă) au un gust similar cu semințele de pin și floarea soarelui, pot fi folosite în orice rețetă, un indice glicemic redus (puțin carbohidrați) ceea ce le face bune pentru diabetici. Mai ales că au și mulți nutrienți care moderează nivelul zahărului din sînge.

Conținutul nutritiv al semințelor de cînepă decorticate (fără coajă): 30% proteine (dintre care 60% edestină, o proteină ușor de digerat care stimulează producerea de anticorpi), 42% grăsimi, 15% carbohidrați și alte substanțe. Proteinele din cînepă conţin toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce (adică leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina şi treonina).

Semințele de cînepă conțin o cantitate apreciabilă de acizi grași omega-3 și omega-6, adică substanțe benefice pentru sănătatea inimii, care ajută la dezvoltarea creierului la copii, reduc inflamațiile din corp și ameliorează durerile articulare, scad nivelul de colesterol, reglează tensiunea arterială şi scad riscul de dezvoltare a multor boli asociate acesteia.

Deşi nu există nici o doză zilnică recomandată de acizi graşi esenţiali, mulţi experţi recomandă un minim de 3% de calorii din acizi graşi omega-6 şi 1% din omega-3. Femeile însărcinate şi cele care alăptează ar trebui să dubleze aceste doze. O lingură de ulei de cînepă sau două linguri de seminţe de cînepă decorticate conţin aproximativ 6,6 grame de omega-6 şi 2,2 grame de omega-3 – exact doza necesară pentru o dietă de 2000 de calorii.