ochi cristalin sanatos cataractaCu siguranţă trebuie să fi aflat că vitaminele din morcovi îi fac să fie printre cele mai potrivite alimente pentru a vă proteja ochii şi a avea o vedere bună. Dar morcovii nu sînt singurele legume care au acest efect, iar unele fructe li se alătură în dieta pe care ar trebui să o păstrezi în acest scop. Studiile recente au arătat că, în general, toate alimentele care au un conţinut crescut de vitamina E (de exemplu spanacul, broccoli, nucile şi seminţele uleioase) reduc riscul de a face cataractă la bărîneţe. S-a calculat chiar că dieta bogată în aceste alimente sau consumul de suplimentele de vitamina E reduc riscul cu 27%.

Motivul este că vitamina E acţionează ca un antioxidant şi împiedică sau întîrzie oxidarea ţesuturile lor de la nivelul ochilor (unul dintre factorii care contribuie la apariţia cataractei alături de stres, soare şi poluare).

În caz că nu ştiai deja, cataracta înseamna opacifierea cristalinului (lentila ochiului). În mod normal această lentilă este transparentă și asigură focalizarea imaginii pe retină obținînd vederea clară. De obicei se dezvoltă la persoanele în vîrstă (deşi nici tinerii nu sînt invulnerabili la așa ceva) sau apare ca defect congenital, observabilă la naștere. Simptomul este vedere în ceață, iar riscul de orbire este ridicat dacă nu se apelează la operație.