pericol dietaMultă lume a ajuns să fie interesată de produsele de slăbit, de un trai sănătos și de aspectul fizic exterior, iar pe perioada verii se vede foarte bine nivelul crescut al acestui interes (în lunile iulie-august vînzările de produse dietetice cresc cu aproximativ 20% față de restul anului). Studiile recente a arătat că o mare parte dintre cei care cumpără această categorie de produse le asociază cu alimentele speciale pentru slăbit sau cu cele recomandate bolnavilor de diabet, ori că toate produsele dietetice sînt recomandate în regimul de slăbire. Situații în care unii oameni, sau chiar unii diabetici, cumpără produse contraindicate regimului lor de viață și / sau care le afectează organismul doar pentru că l-au găsit în secțiunea produselor dietetice.

În categoria produselor dietetice nu intră doar alimentele pentru slăbit: semnificația termenului nu vine de la dieta pentru slăbit ci de la dieta alimentară. Care poate fi, la fel de bine, adaptată unui sportiv de performanță care are nevoie de multe proteine pentru a face față față efortului sau adaptată unui diabetic care trebuie să-și controleze foarte bine glucoza din organism. Iar lista poate continua cu foarte multe exemple: dieta se referă la alimentele recomandate multelor regimuri specifice de viață sau diferitelor afecțiuni de care suferă cineva. Diabeticilor li se recomandă alimentele cu indice glicemic scăzut, celiacilor li se recomandă mîncare fără gluten, suferinzilor de fenilcetonurie li se recomandă hrana săracă în proteine, cei care au intoleranță la lactoză consumă alimente fără lapte, iar cei care vor să slăbească consumă mîncare săracă în carbohidrați și / sau cu un conținut caloric scăzut.

În momentul în care vrei urmezi o anume dietă trebuie să fii atent cu acțiunea cunoscută a alimentelor consumate: pe de o parte citește cu atenție ce scrie pe ambalaj, pe de altă parte trebuie să știi că anumite companii producătoare adaugă în alimentele lor diverse substanțe pentru a le face să aibă același gus, culoare sau consistență cu hrana obișnuită. Fie că e vorba de coloranți, îndulcitori sau conservanți, fie că e vorba de carbohidrații de proastă calitate care compensează conținutul sărac în lipide, substanțele pot produce efecte secundare, dintre care cea mai mică problemă este acumularea necontrolată de grăsime (cu toate efectele negative suplimentare pe care aceasta le produce).