Acidul gastric este o secreţie normală a stomacului, folosit pentru a descompune bolul alimentar mestecat de dinți în componente mai mici și mult mai ușor de digerat. Atunci cînd acidul gastric este produs în cantități prea mari și / sau nu mănînci suficient pot apărea arsuri stomacale (aciditatea crește prea mult și începe să roadă peretele stomacului) și reflux gastroesofagician – cînd acidul o ia în sus, spre gît. Simptomele acestei reacții sînt: senzație de arsură în stomac și esofag, stomac balonat, probleme la înghițire și întoarcerea mîncării pe drumul pe care l-a făcut din gură spre stomac însoțită și de acid gastric, senzație de mîncare blocată în gît, tuse neproductivă, durere în piept – de multe ori confundată cu infarctul, halenă (miros neplăcut al gurii) și răgușeală, stare de amețeală după consumarea mîncării.
Medicina modernă a scos pe piață o serie de produse special create pentru a echilibra ph-ul din interiorul stomacului și de a elimina cantitatea suplimentară de acid din tractul digestiv, dar există și remedii naturale în acest sens: dacă nu ai prin preajmă bicarbonat de sodiu (folosit cu succes si la gătit) poți folosi cîteva boabe de orez crud pe care le consumi cu apă. Orezul absoarbe fluidele (adică nu doar apa, ci și acidul gastric) și este eliminat mult mai ușor din organism.
Metoda este foarte eficientă în cazurile de aciditate crescută pînă la un nivel moderat, dar atunci cînd acest lucru se întîmplă des sau cantitatea de acid gastric crește la valori mari ar trebui să te duci la medicul specialist să te consulte – netratată această afecțiune poate duce la ulcer. Ulcerul perforant (cel care se lasă cu hemoragii abdominale puternice) se repară doar prin operație chirurgicală.