Cînd vine vorba de diabet multă lume condamnă obezitatea, sedentarismul, stresul și obiceiurile alimentare precum consumul prea mare de zahăr și grăsim, dar nu sînt singurele lucruri de condamnat.
Atunci cînd îți încălzești mîncarea în recipiente din plastic (la microunde) s-ar putea să faci diabet: conform cercetătorilor de la Centrul Medical din New York două ingredinte din plastic cresc riscul de diabet în cazul copiilor și al adolescenților.
Riscul de a face diabet crește atunci cînd flora digestivă conține mai multe bacterii rele decît bune. Intestinul gros are nevoie de probiotice pentru a-ți oferi o digestie bună, iar cînd ai prea puține apar inflamații și rezistență la insulină. Găsești bacterii benefice în iaurt, lapte bătut și varză murată – consumă din plin așa ceva pentru păstra o floră intestinală echilibrată.
Cafeaua nu este chiar atît de rea precum o condamnă unii: dă dependență, dar are și o serie întreagă de avantaje. Una dintre ele este reducerea riscului apariției diabetului de tip 2 atunci cînd este consumată constant: cercetătorii de la Harvard susțin că 2-3 căni pe zi reduce cu 33% riscul de a te îmbolnăvi pe motiv că unele componente reduc rezistența la insulină și ajută la transformarea zahărului din sînge în insulină. Deci renunțarea la cafea poate fi rea.
Atunci cînd stai noaptea pînă tîrziu, la ore mici ale dimineții, sau chiar pierzi nopțile cu rîndul (fie la distracție, fie cu treabă) crește riscul de diabet – iar riscul se menține crescut chiar și dacă dormi 7-8 ore în fiecare noapte (în funcție de necesități). Motivul este că expunerea prelungită la lumina articială poate duce sensibilitate la insulină și dezechilibre ale nivelului de zaharide din sînge. În plus, oamenii sînt ființe diurne (activitate ziua, somn noaptea), iar dacă stai treaz pînă dimineața devreme nu ai un somn de calitate, ceea ce-ți dă metabolismul peste cap.
În completarea paragrafului anterior: lipsa luminii solare crește riscul de diabet. Expunerea prelungită la razele soarelui și între anumite ore (mai ales vara) crește riscul de cancer de piele, dar lupsa luminii solare scade cantitatea de vitamină D din organism, iar asta crește riscul de diabet de tip 2 indiferent de masa corporală a persoanei și ritmul de viață. Se consideră că acțiunea soarelui are un rol semnificativ în funcționarea pancreasului (glanda producătoare de insulină, hormonul care reglează nivelul zahărului din sînge). Nivelul de vitamină D poate fi corecta printr-o dietă specifică (bogată în somon, lapte, cereale integrale și alte alimente bogate în această vitamină) sau consumarea de suplimente specifice.
Sedentarismul (prea mult petrecut în fața televizorului, laptopului, la birou sau în pat) crește riscul apariției diabetului: statul mereu în aceeași poziție permite depunerea grăsimii viscerale și creșterea circumferinței taliei și scade sensibilitatea la insulină.
Lipsa micului dejun, mai ales combinată cu alimentele nesănătoase (”junk food”), are un efect nefast asupra organismului, inclusiv cînd vine vorba de riscul de a face diabet.