carne proteine ceapaO parte dintre dietele actuale recomandă consumarea doar a unui număr restrîns de alimente pentru o perioadă de timp, de exemplu: doar pîine și paste, doar carne roșie, doar fructe și legume, doar lactate vreme de cîteva zile, după care schimbi între ele tipul produselor după un anume algoritm. Obicei nu foarte bun pentru că privează organismul de o serie întreagă de vitamine și minerale, dar și substanțe nutritive de care are nevoie.

Unele diete pentru slăbire, dar și dieta unui sportiv de performanță, poate include multă carne roșie pentru că e bogată în proteine, fier și alte substanțe utile pe care le găsești doar acolo și de care ai nevoie pentru o dezvoltare optimă a organismului. Totuși, prea multă carne roșie (mai ales în detrimentul altor tipuri de alimente precum fructele, legumele, lactatele, carbohidrații) nu este bună pentru că duce la acumularea de uree în tendoane (în timp fenomenul produce guta) și crește riscul de accident vascular cerebral (afecțiunea care apare atunci cînd vasele de sînge ce irigă creierul sînt blocate, iar sîngele încărcat cu oxigen și nutrienți nu mai ajunge la țesuturi). Un studiu recent, efectuat de cercetători de la Universitatea Wurzburg din Germania, a arătat că persoanele care mănîncă aproximativ 80 de grame de carne roşie pe zi, în fiecare zi, au un un risc cu 62% mai mare de a suferi un atac cerebral.

Pentru a identifica legătura dintre proteina din carne roşie şi riscul de accident cerebral cercetătorii germani au analizat cantitatea de proteine consumată de 11.601 de adulţi de vîrstă mijlocie care nu sufereau de diabet sau boli de inimă pe o perioadă de de aproape un sfert de secol (între anii 1987-2011). În cei 23 de ani au fost raportate 699 de atacuri cerebrale.

Alţi factori care cresc riscul de accident vascular

E bine de știut că, deși carnea roșie în cantități mari reprezintă un risc, nu înseamnă neaparat că de la ea vei face accident cerebral (mai ales dacă faci activități fizice periodice și intense, dacă te odihnești suficient și dacă consumi toate vitaminele, mineralele și substanțele nutritive de care are nevoie organismul). Există și alte riscuri care duc la această afecțiune, precum hipertensiunea arterială și colesterolul rău în cantități prea mari, obezitatea și sedentarismul, consumul excesiv de alcool și fumatul, stresul.

Partea relativ bună este că atacul cerebral poate fi recunoscut imediat, iar intervenția rapidă poate salva viața persoanei în cauză. Printre simptome sînt problemele de vorbire, persoana este confuză și nu înțelege ceea ce i se spune, își simte corpul amorțit, nu mai vede bine cu unul sau ambii ochi, are o durere cumplită de cap. Netratat accidentul vascular cerebral poate provoca dizabilități temporare sau permanente, în funcție de partea din creier afectată, sau chiar moarte.