Melasa neagră este un tip de zahăr natural extrasă în timpul procesării trestiei de zahăr, în care toţi nutrienţii beneficiu ai zahărului brut se concentrează în reziduurile rămase și acum refolosite – este rezultatul celei de-a treia și ultime fierberi, are o culoare închisă, aromă robustă, oarecum acră-astringentă, iar consistenţa ei poate varia.
Melasa este nesulfurată (asta indică faptul că nu a fost folosit dioxid de sulf în obținerea ei sau ca și conservant), are un indice glicemic mediu chiar dacă conține un nivel redus de zahăr, dar este bogată în calciu și fier (este suficient de numai două lingurițe pentru a obține 13,3% din doza zilnică recomandată) și conține multe din vitaminele, mineralele și micronutrienții din testia de zahăr: cupru, mangan, magneziu, potasiu și vitaminele B. Practic, melasa îmbunătățește digestia și previne constipația pentru că are calități laxative care asigură eliminarea la timp a toxinelor din colon. Conținutul lipsit de grăsimi și numai 32 de calorii la suta de grame o face foarte bună pentru diabetici.
Melasa poate fi folosită cu foarte mult succes ca supliment alimentar (deși uneori este indicat să o amesteci cu alți îndulcitor pentru a-i tempera gustul), agent de colorare în mîncare și ingredient de gătit ca înlocuitor al zahărului: o lingură face pîinea să crească și să devină pufoasă. Atunci cînd vrei ceva dulce poți consuma melasă neagră dizolvată în apă fierbinte, este recomandat să o bei cu paiul după ce se răcește (pentru a nu afecta dinții) și să o faci dimineața, cînd organismul are nevoie de multă energie.
Un sfert de cană de melasă înlocuiește o cană de zahăr în rețete, reducînd lichidul cu o treime de cană și adăugînd o linguriță suplimentară de praf de copt / bicarbonat de sodiu. Este indicat să o păstrezi la rece pentru a opri dezvoltarea mucegaiului.