inghetataCe este cel mai bun lucruri pe care-l poţi consuma ca desert la finalul unei mese copioase în timpul verii? Nu, în afară de pepenele verde şi galben care-s atît de delicioşi, hidratanţi şi răcoroşi (mai ales aled dacă-i ţii în frigider o perioadă)? Îngheţata este la fel de bună, ceva mai dulce, și aduc un aport util de calciu (fiind realizate din lapte și derivate din lapte), dar și de vitamine (dacă conțin fructe, sau sînt realizate din suc natural de fructe – sorbeturile). Sorbeturile au un avantaj suplimentar: are mai puține calorii.

Dintre dulciuri înghețata este desertul cu cele mai puține calorii. În funcție de sortiment poate avea între 100 și 400 de calorii pe suta de grame, adică mai puțin decît prăjiturile cu cremă, tartele și alte dulciuri. Partea proastă este că înghețata se găsește și în cantități mari, de cîte 1000 ml / 500 de grame, iar unii oameni nu se opresc la o singură porție și dau gata cîte o cutie întreagă la fiecare desert.

Înghețata dă dependență. Este un element comun al tuturor produselor care conțin mult zahăr, iar despre această substanță se știe că activează acele zone din creier care sînt activate și de unele droguri. Pe de altă parte, un studiu realizat recent susține că oamenii care consumă frecvent înghețată nu simt aceeași plăcere ca oamenii care o consumă rar.

Ingredientul secret din înghețată este o proteină din peşte. Este acea substanță responsabilă de textura cremoasă a înghețatei, e folosită pentru omogenizarea produsului și pentru a preveni cristalizarea înghețatei (o împiedică să devină o bucată de gheață).

Îngheţata pe băţ îngraşă mai puţin decît cea la cornet: are doar între 60 și 130 de calorii, în timp ce substanța delicioasă din cornet poate ajute la 400 de calorii și 13 grame de grăsimi saturate (în funcție de amestecul de fructe și arome ales).

Înghețata produce dureri de cap şi facilitează infecţiile pe motiv că temperatura redusă face nervii ce controlează circulația sîngelui în cap să se inflameze la contactul cu căldura din gură (temperatura obișnuită a corpului uman este de 37 de grade). În urma acestui fenomen tensiunea arterială crește și apar migrenele. Le poți preveni mîncînd mai încet alimentele reci în loc să înfuleci la grămadă de parcă ai fi hămesit și n-ai mai avea timp să mănînci. În plus, expunerea bruscă la rece crește riscul infecției în cazul celor cu imunitatea scăzută.