lapte fermentat kefirCuvîntul kefir vine din limba turcă, înseamnă binecuvîntare, dar cînd vine vorba de alimentația se referă la un tip de lapte fermentat consumat frecvent în antichitate de locuitorii munților Caucaz, kurzii, pentru valoarea sa nutritivă și antiinfecțioasă ridicată (în zona respectivă este recunoscut ca băutură tradițională). Practic, kefirul este unul dintre alimentele care și-au dovedit constant efectul benefic pentru sănătatea umană de-a lungul istorie, iar rețeta lui a fost păstrat secretă secole întregi. Abia acum aproximativ două secole a ajuns în Germania unde a fost consumat în scopuri terapeutice, iar în ultimele decenii s-a răspăndit în întreaga lume.

Puțin mai acrișor decît iaurtul, kefirul transmite consumatorului bună dispoziție și sațietate. Este considerat un aliment viu: prin fermentare în interiorul lui se dezvoltă o serie întreagă de microorganisme motiv pentru care reface flora intestinală bună distrugînd microbii provocatori de probleme. Contribuie la absorbția mai ușoară a aminoacizilor și a calciului și este o sursă bogată de vitamine B, ajută la eliminarea toxinelor, a acidului uric și a excesului de grăsimi.

Toate aceste lucruri îl fac o foarte bună recomandare persoanelor care suferă de epuizare cronică (nu se odihnesc suficient, iar oboseala se acumulează în timp): o cură de două căni de kefir pe zi (echivalentul unui jumătate de litru) vreme de o săptămînă îi ajută să-și refacă energia. Atunci cînd urmezi cura asta timp de zece zile observi o reducere a surplusului de grăsime din organism.

În cazul consumului de antibiotice din cauza diverselor infecții din organism sau ții o dietă severă poți consuma și o cană de kefir pe zi pentru a preveni indigestiile alimentare și tulburările alimentare. Mai mult: substanțele active din kefir îți întăresc imunitatea și previn o serie de boli precum astmul, cataracte, exzemele sau alergiile.