ghimbirCalmantele sînt niște substanțe foarte utile, chiar și atunci cînd ai dureri foarte intense, și au devenit o modă pentru oamenii care au un risc considerabil de a se răni sau suferă de diverse boli cronice, dureroase. Totuși, specialiștii avertizează că dacă iei o cantitate prea mare de calmante s-ar putea ca nu numai să-și facă efectul, dar pot genera efecte secundare neplăcute (mai ales în combinație cu alte subtanțe precum alcoolul).

Pe de altă parte, există și plante cu efecte analgezice (de calmare a durerii) ceva mai reduse decît produsele chimiei industriale, folosite cu mult înainte de descoperirea formulei anestezicelor moderne. Printre cele mai cunoscute plante analgezice este ghimbirul, a fost folosit ca medicament încă din secolul al IX-lea datorită proprietăților sale anti-inflamatoare. El calmează durerile de spate și de cap, de articulaţii și de mușchi, durerile menstruale sau cele provocate de luxaţii. Unele persoane consideră chiar că ghimbirul este mai eficient decît unele calmante și nu produce efecte secundare neplăcute.

Cum se consumă ghimbirul

Una dintre cele mai simple și eficiente metode este ceaiul de ghimbir: taie o bucată mică sau folosește un plic cu ceai (în găsești la farmacie sau la magazinele cu produse naturiste), fierbe-o 10 minute, apoi consumă băutura obţinută.

În cazul durerilor musculare sau de articulaţii prepară o pastă din ghimbir şi usturoi şi aplic-o pe zona dureroasă.