Dieta nu înseamnă doar regimul alimentar şi de viaţă (adică obiceiurile precum exerciţiile fizice şi ritmul activităţii zilnice pe care ţi le stabileşti în completarea hranei consumate) prin care elimini surplusul de grăsime, îţi păstrezi silueta şi tonusul muscular la valorile dorite sau oferi energie suficientă organismului într-o perioadă anume (mai mult sau mai puţin agitată) a vieţii tale.
Iar atunci cînd vrei să îţi fortifici memoria şi să ajuţi creierul să proceseze mai bine informaţiile cea mai bună dietă pentru tine este cea mediteraneeană. Cu alte cuvinte, consumă multe grăsimi sănătoase (adică acizi graşi şi uleiuri de peşte, nuci şi ulei de măsline) şi legume poate să îţi protejeze şi să-ţi îmbunătăţească sistemul cognitiv, întîrziind deteriorarea acestuia. Probabil că ştii deja, nu este greu de remarcat, că odată cu trecerea timpului organele încep să se deterioreze, mai ales trăieşti o viaţă sedentară, fără să îţi foloseşti corpul şi creierul la capacitatea lor maximă. Exerciţiile fizice realizate constant şi alimentele potrivite pot întîrzia deterioarea acestor organe, iar dieta mediteraneeană acţionează cel mai bine la nivelul creierului, împotriva demenţei şi a obezităţii, a bolilor de inimă şi infarctelor.
Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a implicat 447 de oameni sănătoşi (inclusiv cognitiv, însă cu risc mare de boli de inimă), cu vîrsta medie 67 de ani, care au trecut pe o dietă strict mediteraneeană. 155 dintre ei au consumat cel puţin un litru de ulei de măsline extravirgin pe săptămînă, 147 au consumat o combinaţie de alune, nuci şi alune de pădure, iar 147 au consumat alimente cu puţină grăsime (diferite de cele consumate de locuitorii din jurul Mării Mediterane). Studiu s-a derulat pentru 4 ani, timp în care participanţii au fost monitorizaţi cu atenţie. S-a constatat că dieta bazată pe nuci şi ulei de măsline, peşte şi legume este foarte potrivită pentru creier, combate efectele îmbătrînirii şi îmbunătăţeşte funcţiile cognitive.
Pe lîngă aceste alimente se mai poate consuma pîine din grîu integral, fasole şi mazăre, fructe, vin roşu (ocazional), ulei de măsline şi avocado.