
Curcuma (turmericul) este un condiment extras din radacina plantei Curcuma Longa care se cultiva in India si Asia de Sud-Est de mai bine de 4000 de ani, de aici a pornit sa cucereasca lumea, a fost multa vreme un simbol al prosperitatii si este capabil de purificarea intregului organism.
Ca substante active importante curcuma contine: curcumina si ciclocurcumina, ulei esential si camfor.
Praful de curcuma se utilizează ca ingredient de bază în bucătăria asiatică, ca și condiment (ingredient esențial al preparatelor de curry) sau colorant alimentar. În medicina Ayurvedică este folosit ca antiseptic, antibacterian și antiinflamator. Cercetări actuale sugerează posibile efecte pozitive în lupta împotriva cancerului, a bolii Alzheimer și a bolilor de ficat.
Este incarcat cu substante nutritive sanatoase: proteine, fibre alimentare, niacina, vitamina C, vitamina E, vitamina K, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu si zinc. Datorita acestor factori, curcuma este adesea utilizata pentru a trata o varietate de probleme de sanatate.[banner group=’curcuma-banner’]
Proprietatile terapeutice multiple si neasteptate ale curcumei au fost descoperite de foarte multa vreme in medicina traditionala chineza si indiana. Curcuma s-a dovedit in nenumarate cazuri un antalgic puternic in tratarea durerilor cauzate de artrita, reumatism, tendinita sau menstruatie.
Studiile arata ca planta curcuma poate ajuta in lupta impotriva infectiilor si a unor tipuri de cancer, poate reduce inflamatia si poate trata problemele digestive.
Principalul avantaj al acestei plante este care prezinta un antiseptic natural, este un bun detoxifiant, ajuta in eliminarea substantelor chimice nocive din organism si a toxinelor.
Curcuma este un fel de detoxifiant hepatic natural. Ficatul detoxifica sangele prin producerea de enzime, iar curcumina sporeste productia acestor enzime vitale. Prin efectul de imbunatatire a circulatiei sangvine, turmericul revigoreaza intreg organismul. Toti acesti factori sprijina sanatatea ficatului.
Turmericul contine o substanta cunoscuta sub numele de lipopolizaharide, care ajuta la stimularea sistemului imunitar. Agentii bacterieni, antivirali si antifungici ai turmericului contribuie si ei in mare parte la intarirea imunitatii. Un sistem imunitar puternic scade sansele de a suferi de raceala, gripa, tuse si imbolnaviri dese.
Curcuma trateaza inflamatiile dermice si oftalmologice datorita curcuminei – un puternic anti-inflamator remarcabil. Are o actiune tonifianta asupra tubului digestiv si stimuleaza apetitul, actioneaza ca un protector al mucoasei gastrice, previne si trateaza astfel tulburarile gastrice si vindeca ulcerele de stomac.
Mai mult decat atat, curcuma, regularizeaza functia bilei, si protejeaza organismul impotriva colesterolului, jucand un rol important in diminuarea colesterolului din sange. Prin acest mod, se evita aparitia bolilor degenerative ale arterelor.
Curcuma reprezinta un adevarat purificator al sangelui, contribuind astfel la fluidificarea sangelui si la stimularea producerii de globule rosii, prevenind astfel accidentele cardiovasculare. De asemenea substantele antioxidante din curcuma au actiune anti-canceroasa care impiedica evolutia cancerului de sange si formarea turmorilor maligne, in special cancerul de prostata.
Este benefica mai ales persoanelor de varsta a treia deoarece stimuleaza sistemul imunitar si protejeaza impotriva maladiei Alzheimer, sustinand starea generala de sanatate a creierului prin contributia la eliminarea de placi de la nivelul creierului si prin imbunatatirea fluxului de oxigen.
Administrarea regulată se recomandă pentru tratarea, respectiv prevenirea problemelor reumatice, bolilor inflamatorii, problemelor ficatului și a vezicii biliare.