Nucile sînt printre cele mai răspîndite şi mai gustoase fructe uscate de pe la noi, sînt o adevărată delicatesă atît consumate crude ori cu miere, cît şi consumate prin prăjituri sau ca parte a reţetelor diferitelor mîncăruri. În fiecare toamnă medicina naturistă recomandă cura de nuci în cazul tulburărilor de stomac şi de intestine precum ulcerele, iritaţiile, diarea, constipaţia, dispepsii. Mai mult: medicina modernă consideră că persoanele care consumă zilnic nuci, alune sau migdale au risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, diabet sau cancer.
Acizii graşi omega 3 din nuci scad nivelul de colesterol rău şi previn înfundarea arterelor, ceea ce face din aceste fructe o unealtă perfectă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, dar și a atacului vascular cerebral. Mai ales că îmbunătățesc circulația sîngelui, întăresc vasele de sînge, le mențin flexibile și previn deteriorarea acestora. Cantitatea mare de vitamina E din nuci îi protejează pe consumatori de riscul infarctului.
Studiile recente au arătat că nucile stimulează memoria și puterea de concentrare (conțin lecitină), ceea ce o face foarte utilă celor ce depun un efort intelectual sporit.
Conţinutul bogat în zinc recomandă nucile în tratamentul asteniei, întîrzierilor de creştere, tulburărilor sistemului nervos – inclusiv în cazul tratamentului depresiei (datorită acizilor grași esențiali), Parkinson și Alzheimer.