Usturoiul este recunoscut pentru proprietăţile sale curative și pentru gustul său aproape unic (leurda este la fel de populară, ținînd cont că-s rude destul de apropoate), fiind nelipsit în aproape nici o bucătărie, În compoziţia acestuia se găsesc mai multe de vitamine (A1, B1, B2 şi C), minerale (precum fosfor, sulf, potasiu, siliciu, iod, calciu), aminoacizi, dar şi substanţe cu proprietăți anticancerigene.
Spre deosebire de căţeii de usturoi (cel deja matur, uscat), care au şi ei multe proprietăţi curative, usturoiul verde este mai fraged, mai suculent şi nu atît de iute (nu conține atît de multă substanțe active). Nu numai că te protejează de o serie de boli, dar ajută și la detoxifierea organismul. Pentru ca acesta să beneficieze cît mai bine de efectele terapeutice ale usturoiului el trebuie consumat cît mai proaspăt (ca atare, în sadvișuri ori în salată) sau adăugat în preparate la sfîrşit, fără să fie fiert. E suficient să tai sau să mărunțești tulpina alb-verzuie și frunzele pentru ca să fie folosite la tocănițe, supe, cartofi fierți și fasole verde. Sosul de usturoi verde este foarte apreciat, indiferent de anotimp (apare spontan primăvara, dar poți să-l păstrezi în borcane cu oțet pînă iarna), și merge perfect cu o friptură în sînge și garnitură de cartofi prăjiți.
Usturoiul verde conține niște substanțe denumite fitohormoni pentru că au o structură similară cu a hormonilor umane. Ei se găsesc în toate plantele fragede și acționează asupra receptorilor din țesuturi, ajutînd la curățarea lor. Tocmai de aceea un consum intens de usturoi verde ajută la prevenirea gripelor, răcelilor și, în general, a afecțiunilor respiratorii și ameliorează durerea de cap.
De asemenea, usturoiul conține o substanţă denumită alicină, un antibiotic natural cu spectru larg, dar şi substanţe cu efecte antivirale, antiinflamatoare şi antifungice. Acestea întăresc sistemul imunitar și protejează organismul de infecţii şi alte boli, inclusiv de cancer, după cum s-a demonstrat în ultimii ani: salata din frunzele verzi combate în mod eficient apariţia mai multor forme de cancer pentru că absorbţia siliciului din usturoiul verde favorizează fabricarea de globule albe anticanceroase, capabile să producă interferon care distruge celule canceroase. Se consideră că, în mod normal, o cură de 15-20 de grame de usturoi verde consumat zilnic, seara, timp de cîteva săptămîni, reduce riscul de apariție a cancerului cu 20%, în timp ce 30-40 de grame reduce riscul cancerului la sîn cu 35-40%.
În plus, o dietă bogată în usturoi verde reduce riscul apariţiei bolilor de inimă: sulful din usturoi relaxează vasele sanguine și îmbunătățește circulația sîngelui, scade tensiunea arterială și nivelul colesterolului „rău”, crescînd nivelul colesterolului „bun”, ajută la eliminarea cheagurilor de sînge din vasele sanguine.