mincare eliminare colesterol fara medicamenteÎn perioada actuală, în care oamenii îşi petrec multe ore pe zi, în fiecare zi, în faţa calculatorului sau la birou, fără să facă suficientă mişcare şi exerciţii fizice, acumularea colesterului pe pereţii vaselor de sînge este unul dintre efectele secundare nedorite. Poate fi eliminat eficient prin exerciţii fizice sau cu ajutorul medicamentelor, însă dacă nu doreşti să iei medicamente el poate fi ţinut sub control şi cu ajutorul alimentelor şi plantelor pe care le ai la dispoziţie.

Germeni de porumb

Sînt foarte eficienţi cînd vine vorba de reducerea colesterolului mai ales sub forma de ulei cu condiţia ca să fie folosit în starea naturală (adică cea obţinută prin presare) pentru că prin prăjire sau fierbere îşi pierde o serie întreagă de proprietăţi. Pe această cale el poate fi folosit vreme îndelungată fără efecte secundare nedorite în salate şi garnitură la mîncarea gătită (situaţie în care se adaugă la final, după preparare).

Ulei de măsline

A fost folosit vreme îndelungată în Grecia şi bazinul mării Mediterane, încă din anticitate, iar în ultimii ani numeroase studii au dovedit că ulieul de măsline scade valorile LDL-ului (colesterolul rău) şi le creşte pe cele ale HDL-ului (colesterolul bun). E suficient să consumi cîte două linguri cu ulei de măsline pe zi pentru a scădea semnificativ nivelul colesterolului.

Anghinare şi rostopască

Anghinarea este o plantă care scade colesterolul, e cît se poate de binevenită celor care au probleme cu funcţia biliară. Dar trebuie să o foloseşti cu moderaţie: cîte o jumătate de linguriţă la fiecare cană, o dată pe zi, pentru o perioadă de două săptămîni.

Rostopasca este bună pentru reducerea colesterolului şi pentru protejarea ficatului, dar se recomandă folosirea ei pentru 3-4 săptămîni, cîte 3 sferturi de lunguriţă la cană, o dată pe zi.

Tinctură de salată verde

Foloseşte salată verde netratată cu îngrăşăminte chimice pentru a fi sigur că nu vei avea efecte secundare nedorite. Pentru pregptirea tincturii ai nevoie de o jumătate de litru de alcool rafinat de cereale (preferabil de 50 de grade), în care se pun 300-400 grame de frunze verzi de salată şi mijlocii ca mărime. Se lasă o săptămînă la macerat, scuturîndu-se ocazional. Produsul obţinut se filtrează şi se consumă cîte 30 de picături de 3 ori pe zi diluate cu ceai (de preferabil de ventrilică sau de pătlagină).

Boabe de muştar

Se consumă cîte o linguriţă cu boabe de muştar de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă: le pui pe limbă şi le iei cu apă, fără a le zdrobi. După aproximativ 3 săptămîni nivelul colesterolului rău va ajunge în limite normal, iar după aproximativ 4 luni ajunge la nivel normal şi nivelul lipidelor din sînge.

Seminţe de in

Sînt o sursă bogată de Omega 3 şi de fibre solubile, le poţi consuma amestecate cu iaurtul şi cerealele pe care le consumi de obicei la micul dejun – dar mai întîi sînt mărunţite bine (de exemplu folosind rîşniţa de cafea sau mestecîndu-le bine) pentru că atunci cînd nu sînt mărunţite bine străbat tubul digestiv fără a elimina elementele benefice pentru organism.

Infuzie de frunze de măslin

Nivelul colesterolului este afectat şi de tensiunea sanguină, mai ales atunci cînd cei care suferă de hipertensiune sînt mai anxioşi. Cu ajutorul frunzelor de măslin te adresezi cauze şi nu efectului: acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale. De aceea se bea cîte 3 căni cu infuzie pregătită din 10 frunze de măslin la o cană de apă vreme de 3 săptămîni după care trebuie să faci o pauză de cel puţin o săptămînă. Infuzia trebuie consumată cu cel puţin o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Zeamă de lămîie

Nu cumpăra lămîi prea mari, dacă-s de mărimea unui ou ceva mai mare atunci sînt potrivite. Taie cîte o lămîie în două jumătaţi în fiecare zi, pe prima stoarce-o într-un pahar iar pe cealaltă tai-o mărunt şi pune-o la fiert cu coajă cu tot în 250 de ml de apă cu cîte o linguriţă de zahăr. Las-o să fiarbă la foc mic pînă ce coaja se înmoaie, după care o scurgi bine şi o amesteci cu sucul din pahar. Lichidul astfel obţinut se împarte în două părţi egale: una dintre ele se consumă dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de dejun, cealaltă se consumă cu o jumătate de oră înainte de prînz. După 2-3 luni de consum de zeamă de lămîi poţi să mergi din nou la control.

Băutură cu lapte de soia

Varsă o cană cu lapte de soia în bolul mixerului, adagă două linguri cu seminţe de in înmuiate în prealabil în apă şi cîteva fructe roşii, proaspete sau congelate. Amestecaţi bine toate ingredientele. Proteina din soia şi seminţele de in scad nivelul colesterolului rău şi îl ridică pe cel bun, în vreme ce fibrele conţinute în fructele roşii duc la scăderea valorilor colesterolului total.