Îngheţata este mai mult de o modă pe timp de vară, devenind o adevărată afacere din cauza temperaturilor cît mai mari pe la noi, deşi nord europenii le preferă pe timp de iarnă pe motiv că au multe calorii şi le furnizează energie suplimentară pentru a face faţă frigului. Pe de altă parte, tocmai aceste calorii în exces le poate face periculoase şi novice pe termen lung, indiferent dacă este iaurtul îngheţat pe care te-ai obişnuit să-l faci acasă, îngheţata servită pe stradă sau la cafenea. Conţinutul mare de calorii, lapte, zahăr şi ouă pot duce la acumularea de grăsime sau la dereglări metabolice precum diabetul.
Îngheţatele asortate, preparate pe loc cu diverse straturi de substanţe combinate unul peste cel alăturat, pot fi adevărate bombe calorice: o simplă îngheţată de vanilie de dimensiuni medii combinată cu ciocolată şi un strat de caramel deasupra are aproximativ atîtea calorii ca trei hamburgeri de dimensiuni mari. Totuşi, ele sînt recomandate în locul celor ambalate pentru că acestea conţin în plus o serie de conservanţi. Pentru a reduce numărul de calorii alege îngheţatele cu cît mai multe fructe şi nuci (pe motiv că au vitamine şi fibre, proteine şi grăsimi nesturate) şi încearcă să nu mănînci chiar atît de multe.
Îngheţatele ”light” au apărut destul de recent în România, au cu 33% puţine calorii şi cu 50% mai puţine grăsimi decît cele cu care te-ai obişnuit, sînt recomandate celor care au probleme cu surplusul de grăsime sau care suferă de boli care nu le permite consumul de zahăr (precum diabetul). Totuşi, trebuie să fii atent pentru că anumite îngheţate din astea au mai multe calorii decît obişnuite, în ciuda conţinutului modificat.
Cea mai bună alternativă pentru îngheţatele din comerţ este iaurtul îngheţat pe motiv că este din lapte, nu frişcă, şi are mai puţine grăsimi. Totuşi, s-ar putea să aibă mai mult zahăr dacă alegi un iaurt cu fructe. Se recomandă, totuşi, alegerea unui iaurt cu puţine glucide pe care îl poţi lăsa peste noapte în congelator.