Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar trebuie să fii atent ce alimente conţine această prima masă – nu doreşti să-ţi începi ziua într-un mod nu foarte plăcut.
Pîine albă
Produsele din cereale procesate au puţini nutrienţi şi, împreună cu zahărul, cresc riscul de diabet şi obezitate. Se recomandă mai degrabă produsele din cereale integrate pentru că au multe substanţe utile şi îţi stîrnesc repede saţietatea.
Cereale cu mult zahăr
Cerealele integrale sînt cea mai bună alegere la micul dejun, însă se recomandă să eviţi acele cereale care au prea mult zahăr (pentru că acesta se digeră mai rapid, după cîteva ore glicemia – cantitatea de glucoză din sînge – îţi scade rapid şi simţi nevoia să consumi dulciuri) şi prea puţine fibre.
Cafea cu arome
Cafeaua este considerată o băutură sănătoasă chiar dacă produce dependență, însă trebuie să fie simplă. Cafeaua la plic, care are arome, conține și o mulțime de aditivi din lapte, sirop sau zahăr. Chiar dacă combinația lor îți dă o senzație de bine la început băutura nu este suficientă pentru a-ți oferi energie pe toată durata zilei.
Suc din fructe
Dacă-ți produci tu sucul direct din fructe sau știi modul de procesare al sucului cumpărat și consideri că este cît mai natural este în regulă, mai ales că sucul și pulpa fructelor conține multe substanțe utile. Dar foarte multe sucuri din comerț, inclusiv cele din fructe, conțin o cantitate mare de zahăr, iar asta nu este prea indicat.
Iaurt cu fructe
La fel ca și sucul din fructe, multe sortimente de iaurturi cu fructe conțin prea mult zahăr și ingrediente artificiale. O metodă bună pentru sănătatea ta este să adaugi fructe și miere în iaurt produs natural.