Glass teapot with green tea on wooden table

Ceaiurile verde și negru sînt două dintre cele patru ceaiuri ”originale”, produse din planta de ceai, și printre cele mai des consumate la nivel mondial datorită gustului plăcut și beneficiilor nete pe care le au asupra organismului. Mai nou, studiile au arătat ceva în plus: că un consum regulat de ceai verde și negru poate reduce semnificativ, cu 20%, riscul de accident vascular cerebral sau alte tipuri de accidente vasculare. Totuși, se recomandă să nu le consumi în exces: e suficient cîte o cană pe zi (sau, eventual, una de ceai verde și una de ceai negru) pentru a beneficia din plin de efectele lor.

Un studiul realizat de Centrul Național Cerebral și Cardiovascular din Japonia timp de 13 ani a monitorizat peste 83.269 de persoane. Participanții la studiu aveau între 45 și 74 de ani, au fost împărțiți în două grupe: consumatorii de ceai negru și ceai verde, respectiv persoanele care nu consumau deloc ceai. S-a constatat că persoanele care beau două pînă la patru cești de ceai zilnic aveau un risc mai mic cu 20% de suferi un accident vascular cerebral, comparativ cu nebăutorii de ceai. Mai mult: persoanele care consumau cel puțin o ceașcă de cafea zilnic sau una de ceai prezentau un risc cu 32% mai scăzut de a suferi o hemoragie intracerebrală.

Aceste rezultate poate fi explicate cu ajutorul substanțelor din ceai: catechinele sînt compuși cu un puternic efect antioxidant și antiinflamator și un rol important în prevenirea formării cheagurilor de sînge. Ceaiurile măresc capacitatea antioxidantă a plasmei din organismul uman și au efecte anti-trombogenice (inhibă formarea de cheaguri de sînge).

Ceaiul negru este folosit încă din antichitate ca un remediu eficient în prevenirea problemelor de memorie – are puternic de stimulare și energizare a organismului datorită cofeinei și teofilinei pe care le conține. Mai conține și polifenoli (antioxidanți care protejează celulele împotriva radicalilor liberi). Ceaiul negru este astringent (are un gust ușor amar), iar asta îmbunătățește procesul digestiv și ajută în tratarea gastritei. Are și un efect diuretic, ceea ce-l face ideal pentru a combate retenția de apă.

După ceaiul alb, cel verde este băutura cu cel mai bogat conținut de antioxidanți. Mai conține și vitaminele C și E, luteină și zeaxatină. Consumul de ceai verde accelerează metabolismul, îmbunătățește circulația sanguină și reglează nivelul de colesterol din sînge.