Sănătatea fizică și psihică, rezistența la boli și la stres, capacitatea de a face efort fizic și mental se sprijină pe cîțiva elemente fundamentale ce țin parțial de modul de alcătuire a fiecărei persoane (codul genetic, personalitate, etc), dar și obiceiurile și modul de viață al acesteia (alimentația și tipurile de hrană consumate, calitatea și durata somnului, raportul de exerciții fizice versus sedentarism, etc). În ce privește alimentația, subiectul acestui blog, nu este important doar ce mănînci ci și cît de mult sau cît de des: nu doar hrana nesănătoasă sau alergenii dăunează organismului, ci și modul de hrănire necorespunzător derivat din deprinderea unui comportament alimentar greşit.
Alimentul reprezintă un produs mai mult sau mai puţin natural capabil să îi asigure unui om energia necesară desfăşurării activităţilor biologice, intelectuale şi fizice pentru o anumită perioadă de timp, dar îi oferă şi nutrienţii necesari proceselor din interiorul celulelor. Practic, alimentul potolește senzația de foame și produce senzație de plăcere și satisfacție în timpul consumării și la cîteva minute după aceea. Calitatea unui aliment (și atributul de hrană sănătoasă sau hrană nesănătoasă care i se atribuie în corelație cu aceasta) nu reprezintă doar sursa din care el provine, ci și modul de prelucrare al acestuia – poți să-l pregătești în întregime acasă, de la legume și puiul proaspăt tăiat pînă la ciorbă sau supă, de exemplu, sau poți să-l cumperi de la magazin și-l încălzești un pic înainte de a-l pune pe masă.
Alimentele care se găsesc astăzi pe piaţă sînt naturale, seminaturale sau semisintetice în funcție de metoda de prelucrare și de ce conțin ele în plus față de sursele naturale. Cele mai sănătoase sînt considerate a fi alimentele de proveniență naturală pentru că nu au fost rafinate industrial sau prelucrate în vreun fel și nu conțin aditivi alimentari (a căror scop este prelungirea termenului de valabilitate).
Dezechilibrele alimentare apar de obicei în urma unei alimentații necorespunzătoare ce se întinde pe o perioadă de la cîteva zile la cîteva săptămîni sau luni (cu cît dezechilibrul este mai grav cu atît simptomele se manifestă mai repede). Dezechilibrele sînt cauzate de obicei de malnutriție (lipsa unei alimentații diversificate și echilibrate), subnutriția (prea puține alimente), dar și consumarea prea multor alimente. Se poate concluziona că dezechilibrele sînt cauzate de un comportament alimentar dăunător și pun în pericol sănătatea oricărei persoane.