Programul încărcat şi stresul pot duce la o alimentaţie neregulată şi aiurea, cînd mănînci ce apuci şi cînd apuci – o soluţie eficientă pentru a te ţine în viaţă şi a-ţi oferi energie pentru moment, cît să termini cei ai de făcut. Pe termen scurt soluţia este eficientă, dar efectele ei negative tind să se acumuleze cînd devine un obicei de lungă durată. Ştii ce se întîmplă în corpul tău atunci cînd sari cîte o masă dintre cele principale ale zile?
Primul efect este dezechilibrul hormonal. Pentru moment nu pare mare lucru, dar senzaţiile pe care le simţi cînd ţi-e foame pot fi neplăcute: devii irascibil, nervos, din cauza nivelului crescut de cortizol, iar oboseala provocată de creşterea insulinei din organism – corelată cu scăderea glicemiei (nivelul de zahăr din sînge) produce oboseală pe motiv că glicogenul din muşchi şi ficat este consumat, metabolismul încetineşte.
Acest dezechilibru hormonal te face să nu mai gîndeşti clar, iar pentru o anumită perioadă de timp percepţia asupra mîncării (şi nu numai) se schimbă considerabil.
Apoi apar problemele digestive pentru că organismul este obişnuit să proceseze hrana, iar lipsa ei nu îl va opri complet, în aşteptarea ingerării de mîncare. Doar va încetini acest proces la un nivel redus, însă organismul va continua să funcţioneze de parcă ar avea hrană de procesat în stomac şi intestin (are nevoie de acest lucru!) aşa că nu uita să-i oferi ceva de digerat. Dacă refuzi acest lucru constant vei începe să simţi arsuri stomacale şi creşte riscul de a face ulcer.
Pe termen lung mîncatul pe apucate poate duce la acumularea de grăsime pentru că organismul începe să facă provizii suplimentare pentru a contracara acest obicei prost. Tocmai de aceea atunci cînd apuci să mănînci după o pauză oarecare bagi în tine mai multă hrană decît ai nevoie și ai mînca aproape orice. Numai mesele regulate care furnizează cantităţile optime de substanţe nutritive accelerează metabolismul şi duc la arderea rapidă a caloriilor – mai ales cînd sînt combinate cu reprize de exerciţii fizice intense.