O dietă echlibrată înseamnă cele 3 mese principale ale fiecărei zile care să conțină toate alimentele necesare organismului, dar și cîteva gustări între dejun, prînz și cină, ceva ce poți ronțăi fără grijă că te îngrași prea tare. Da, adevărat, de multe ori oamenii mănîncă din plictiseală sau pentru că n-au nimic mai bun de făcut, deși nu le este foame, sau pentru că sînt stresați ori consideră că mai tîrziu nu vor avea timp să mănînce. Ei bine, există anumite alimente sau combinații de alimente care îți oferă sațietatea necesară fără a-ți furniza foarte multe calorii.

sushiSînt momente în care organismul are nevoie de carbohidrați (simptom în care sînt implicați cortizolul, un hormon, și serotonina, un neurotransmițător) și atunci trebuie să-i oferi alimente bogate în hidrați complecși (adică pîine, cereale și fructe uscate) la dejun și înainte de prînz, iar după-amiaza și seara să consumi proteine – combinația de somon afumat şi brînză, anşoa sau scoici este perfectă în acest sens. Un rulou de somn afumat umplut cu brînză proaspătă face miracole cînd vine vorba de potolirea foamei, chiar dacă uneori e nevoie de mai multe porții (dar nu exagera!), iar atunci cînd este combinat cu anșoa fără pîine ori midii sau creveți fierți.

Combinația de morcov cu lămîie şi ardei iute de Cayenne poate părea un pic cam ciudată la început, dar este foarte apetisantă cînd începi să mănînci din porția imensă care-ți stă în farfurie: taie morcovul în felii și adaugă cîteva picături de suc de lămîie sau oțet, puțin ardei iute de Cayene și cîțiva fulgi de sare de mare.

Castraveciorii în oţet sînt perfecți după ce transpiri mult, fie că este vorba de un antrenament ori exerciții fizice solicitante sau, pur și simplu, după ce ai stat mult în căldura unei zile de vară fierbinți. După ce pierzi o mulțime de minerale și vitamine odată cu lichidele din transpirație sarea te ajută să te refaci, dar nu este foarte recomandată în cazul hipertensivilor pentru că face să crească tensiunea sanguină.

Roşiile cherry au doar 18 calorii la o sută de grame (adică zece bucăți) chiar dacă sînt dulci la gust, au multă vitamina C, zinc și licopren – substanțe eficiente în combaterea mai multor boli.

Mărul deshidratat în vid (liofilizat) este o delicatesă pe care trebuie să o consumi, mai ales că procesul de obținere al acestuia păstrează toate calitățile fructului și nu aduce calorii suplimentare: are mult magneziu și îmbunătățește capacitatea de învățare și memoria.

Aperitivele pe bază de alge potolesc pofta de a consuma ceva sărat și au foarte puține calorii, dar conțin magneziu și calciu, dar și fibre care ajută la tranzitul intestinal. Spirulina conține iod, substanță care stimulează metabolismul și îmbunătățește funcția tiroidei. Adăugînd ulei de măsline aduce un aport de grăsimi nesaturate, utile pentru organism.