Zincul este un mineral important care se găseşte în fiecare celulă a corpului şi are ca efecte stimularea sistemului imunitară şi a cîtorva simţuri (văzul, mirosul şi gustul), reglează glicemia şi metabolismul, procesele de vindecare şi funcţionarea corectă a tiroidei. Doza maximă recomandată pentru un adult este de 40 mg pe zi.
Dozele mari de zinc luate pentru o perioadă îndelungată au efecte negative foarte neplăcute: tulburări digestive, ameţeală şi dureri de cap, un gust metalic în gură, oboseală cronică şi transpiraţii intense, pierderea coordonării musculare, intoleranţă la alcool şi chiar halucinaţii. Dozele foarte mari de zinc slăbesc sistemul imunitar, reduc nivelul colesterolului bun (HDL), considerat a avea o funcţie protectoare pentru inimă, şi măresc nivelul colesterolului rău (LDL), asociat riscul crescut de apariţie a bolilor cardiace.
Acumularea unor cantităţi de zinc se face atunci cînd consumi în acelaşi timp alimente bogate în zinc (adică carne roşie şi fructe de mare), suplimente de zinc şi produse ce conţin zinc (precum pastile pentru durere de gît şi decongestionante nazale). În asemenea cazuri se recomandă consultarea medicului.
Cea mai mare parte a fierului din organism se găseşte în globulele roşii din sînge, adică acele celule care au nevoie de Fe pentru a transporta oxigen din plămîni spre toate ţesuturile din organism. Acest metal este de asemenea un element esenţial în producerea energiei celulare şi intră în structura multor proteine şi enzime necesare menţinerii sănătăţii.
Femeile fertile, care au încă ciclul menstrual, pierd periodic o anumită cantitate de fier din cauza sîngerărilor lunare, însă femeile aflate la menopauză şi bărbaţii trebuie să fie atenţi la cantitatea de fier pe care o consumă pentru că acesta nu se mai elimină în mod normal decît în cantitate foarte mică (donaţiile periodice de sînge ar rezolva situaţia, mai ales că sistemul naţional de sănătate trece printr-o criză aproape continuă din cauza cantităţii prea mici de sînge). Într-o asemenea situaţie, fierul se poate acumula în ţesuturi şi organe, inclusiv în cele esenţiale precum ficat şi inimă, afectîndu-le funcţionarea. De reţinut: ceaiul reduce absorbţia fierului din alimente în sînge, în timp ce vitamina C o măreşte.
Limita maximă zilnică a cantităţii de fier ingerate de către un adult a fost stabilită la 45 mg, însă de obicei femeile adulte care nu au ajuns la menopauză şi care nu sînt gravide nu au nevoie de mai mult de 18 mg zilnic. Bărbaţii şi femeile de peste 50 de ani au nevoie de aproximativ 8 mg pe zi.
Cea mai mare parte din calciul aflat în organismul uman este acumulat în oase, oferindu-le rezistenţa, dar mineralul este important şi pentru buna funcţionare a inimii şi restului muşchilor, dar şi a nervilor, ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Teama de osteoporeză (pierderea calciului din oase și fragilizarea acestora) le face pe multe femei să consume cantități mari de calciu (în lactate, suplimente și alimente îmbogățite) cu toate efectele neplăcute pe care le produce: creșterea calciului în sînge poate produce probleme ale rinichilor, inclusiv litiaza renală (pietre la rinichi), depuneri de Ca în țesuturile moi, dar și constipație. Prea mult calciu reduce absorbția de fier și zinc din alimente. Se recomandă consultarea medicului specialist.
Cantitatea maximă zilnică pentru femeile adulte care nu sînt gravide şi pentru bărbaţi este de 2.500 mg de calciu înainte de vîrsta de 50 de ani şi de 2.000 mg după 50 de ani.