Zahărul şi sarea sînt probabil cele mai cunoscute substanţe care au un gust bun (mai ales cînd sînt consumate în mîncare), dar care produc unele probleme atunci cînd sînt consumate în exces. Dar sînt departe de a fi singurele substanţe care sînt utile organismului, dar care au efecte negative consumate în cantităţi prea mari.
Vitamina C este un antioxidant puternic despre care se spune că întăreşte imunitatea, dar se ştie că oferă energie suplimentară şi este necesară organismului pentru vindecarea rănilor şi menţinerea integrităţii şi sănătăţii oaselor, dinţilor, vaselor de sânge şi pielii. În plus, vitamina C încetineşte îmbătrînirea şi apariţia bolilor cronice, inclusiv a maladiilor cardiace, a cancerului şi artritei.
Doza maximă zilnică recomadată pentru adulţi este de 2.000 mg pe zi (adică toată vitamina C pe care o iei din alimente şi suplimentele alimentare). Atunci cînd consumi cantităţi prea mari de vitamina C poţi avea balonări şi alte tulburări digestive, adică diaree şi arsuri gastrice, greaţă şi vomă, dar şi dureri de cap, insomnii şi se pot forma pietre la rinichi.
Pentru a elimina aceste situaţii se recomandă consumarea vitaminei C doar din alimente bogate în aşa ceva: ardei roşii şi verzi, broccoli şi varză de Bruxelles, fructe citrice, kiwi, papaya, căpşuni, ananas.
Acizii omega-3 combat inflamaţiile și, pe această cale, îmbătrînirea organismului şi apariţia unei serii întregi de boli. Au fost asociaţi cu numeroase beneficii pentru sănătate precum reducerea riscului de diabet tip 2 și bolilor cardiace, dar și a depresiei. De asemenea, se consideră că acizii omega-3 menţin sănătatea pielii şi buna funcţionare a creierului. Toate acestea au dus la apariția a numeroase suplimente alimentare cu omega-3 şi alimente îmbogăţite cu asemenea substanţe.
Cercetările recente au arătat că doze prea mari de acizi omega-3 scad eficiența sistemului imunitar, afectînd capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Este important de reținut că acești acizi se pot acumula în organism atunci cînd oamenii consumă alimente bogate în așa ceva (fie natural, precum pește și fructele de mare, fie îmbogățite artificial, precum ouăle, sucul de portocale și cereale) și iau suplimente alimentare. Adică acizii se acumulează în acele momente în care consumi mai mult decît organismul poate procesa și elimina, iar efectele lor se acumulează la rîndul lor. Tocmai de aceea este important să consulți medicul specialist care să determine necesarul tău de acizi omega-3.