alimente dieteticeDacă eşti una dintre persoanele tentate să aleagă alimentele în funcţie de ce scrie pe eticheta lor (gen 100% natural sau produs fără conservanţi, zahăr ori grăsimi) în dorinţa unui stil de viaţă cît mai natural şi mai sănătos, care să te şi ajute să scapi de nişte kilograme în plus, ar trebui să ştii că unele alimente pot avea multe calorii sau efecte secundare nu tocmai plăcute. Eticheta conţine informaţii utile, dar nu le poate cuprinde pe toate, aşa că fii atent să afli mai multe.

Zaharina nu slăbeşte

Zaharina este un înlocuitor al zahărului, nu e metabolizată de organism şi este indicată doar persoanelor bolnave de diabet. Dacă nu suferi de diabet se recomandă înlocuirea zahărului cu miere pentru a evita afectarea sau distrugerea pancreasului.

Dulciurile ”diet” sînt indicate doar diabeticilor

Dacă vrei să slăbeşti sau să-ţi menţii silueta de invidiat nu consuma prea multe dulciuri cu eticheta diet pentru că au multe calorii şi îngraşă. Această categorie de alimente este dedicată persoanelor bolnave de diabet al căror organism nu poate metaboliza zahărul.

Sucurile ”light” atacă pancreasul

Multe sucuri au menţiunea ”fără zahăr” sau ”zero zahăr” pe etichetă, dar asta nu garantează un conţinut sănătos: pentru a păstra un gust dulce, chiar şi în lipsa celui mai popular îndulcitor, băuturile conţin aspartan (dedicat exclusiv bolnavilor de diabet) sau fructoză (o formă de zahăr specifică fructelor care stau de obicei la originea sucurilor). Medicii recomandă evitarea lor pentru că îngraşă (se presupune că organismul simte gustul dulce pe care îl asociază cu zahărul, dar atunci cînd acesta lipseşte caută să compenseze cu ajutorul altor alimente) şi atacă pancreasul.

Fii atent la lactatele cu fructe sau musli

Practic, iaurturile cu fructe sau musli au foarte multe calorii şi multă lume ignoră acest lucru considerînd că iaurtul este un aliment dietetic. În mod normal lactatele slabe trebuie să conţină 1-1,5% grăsime, laptele degresat şi iaurtul maxim 3% grăsimi, iar smîntîna cel mult 12% grăsimi. Lactatele fără grăsimi nu-s recomandate pentru că împiedică absorbţia vitaminelor liposolubile (adică A, E, D si K).

Fii atent şi la sucurile de fructe cu lapte preparate în casă (cunoscute şi ca smoothies)

Aceste sucuri conţin multe vitamine, nutrienţi şi minerale utile pentru organism, dar pot avea şi cantităţi importante de zahăr şi grăsimi. Pentru a evita prepararea unor sucuri cu prea multe calorii lista ingredientelor trebuie să conţină cît mai multe fructe şi lapte fără grăsimi şi trebuie evitate sucurile care mai au ciocolată sau unt de arahide. Dacă în dieta pe care o urmezi un astfel de suc ţine loc de dejun sau de cină valoarea caloriilor în care trebuie să se încadreze smoothie-ul este de 350-400.

Mîncărurile congelate au multe zaharuri şi sodiu

Şi nu ţin loc de foame. Te pot ajuta să porţionezi cea ce mănînci, dar nu te satură şi o să simţi nevoia de a mînca în plus.

Cartofii sau chipsurile la cuptor

Chiar dacă prepararea cartofilor la cuptor mai reduce din numărul de calorii pe care ei le conţin, chipsurile au totuşi destul de mult zahăr. Dacă vrei ceva de ronţăit încearcă nişte legume crude.

Nu uita că persoanele care suferă de diabet au deja pancreasul afectat, iar acesta nu produce insulină suficientă (sau chiar nu mai produce deloc) pentru a putea metaboliza zahărul. Motivele îmbolnăvirii sînt diverse, nu fac subiectul acestui articol.