oase bones renewal

Toată lumea știe că ai nevoie de calciu pentru a avea oase rezistente, care să suporte presiunea corpului fără a se rupe, nu? Și este o informație adevărată, valabilă, dar nu tocmai suficientă: magneziul ajută la rîndul lui la creșterea rezistenței oaselor. Mai mult: calciul se poate depune pe tendoane și oase dacă este luat după ureche, fără a asculta recomandarea medicilor, sau chiar și pe interiorul vaselor de sînge, blocîndu-le. Statisticile spun că suplimentele de calciu cresc riscul de infarct printre femeile aflate la menopauză.

În afară de prezența în oase, calciul este util pentru funcționarea celulelor nervoase și musculare (adică inclusiv a inimii!), intervine în recepționarea mesajelor hormonale de către celule și activarea enzimelor, e folosit în procesul de coagulare a sîngelui.

Calciul este găsit în produsele lactate, cel mai mult în iaurt, dar și în sardine (conservele de sardine, cu tot cu oase și suc propriu, fără adaos de ulei, sînt prezente în cam toate magazinele alimentare, iar 100 g sardine furnizează 370 mg de calciu), somon (180 mg de calciu / 100 g), melasă neagră (una dintre substanțele obținute în procesarea zahărului), semințe de susan, migdale, fasole.

Ai nevoie de vitaminele A, D și E pentru a absoarbe calciul în sînge și a-l folosi în metabolism. Necesariu de calciu variază în funcție de sex, vîrstă și starea de sănătate: maximul este de 1000 mg / zi pentru adulți între 19-25 ani, respectiv 1200 mg / zi (bărbați peste 50 de ani), 1500 mg / zi (femei peste 50 de ani).

Magneziul este indispensabil pentru funcționarea organismului uman pentru că este folosit în reacții fiziologice vitale precum metabolismul glucidelor, al lipidelor și proteinelor, dar și în excitabilitatea neuro-musculară (fără el apar cîrceii dureroși, spasme ale musculaturii corporale). În plus, magneziul ajută la sporirea densității osoase, iar un adult are nevoie de 300-400 grame de magneziu pe zi (adică cam 5 grame / kilogram). Copiii au nevoie de 15 mg / kilogram, iar femeile gravide de 10 mg / kilogram. Organismul unui adult conţine aproximativ 25 g de magneziu: mai mult de jumătate se găseşte în oase, un sfert în muşchi, iar restul este împărțit de inimă, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă.

Alimentele bogate în magneziu sînt: cacao, nuci, alune, semințe, migdale, salată, cereale integrale (adică pîine integrală, cereale expadnate). Unele ape minerale conțin mult magneziu.

De reținut: absorbţia magneziului este foarte de redusă dacă consumi foarte multă carne, și ai nevoie de B6 pentru asimilarea magneziului.