Peștele se poate încadra în două categorii mari: pește de apă dulce (păstrăv, știucă, crap, șalău) și pește oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine) în funcție de zona de proveniență. În afara diferențelor calorice, adică a energiei pe care o obții din digestia lor, cele două categorii de pești sînt egali cînd vine vorba de substanțele utile pentru organismul uman: au mulți acizi gași omega 3, cu efect de protecție a inimii și vaselor de sînge, reduce colesterolul, întărește imunitatea, reglează funcționarea glandei tiroide, scade tensiunea arterială și diminuează riscul instalării depresiei, protejează pielea împotriva îmbătrînirii precoce.
Dacă vrei să slăbești poți introduce pește în dietă pentru că nu doar reprezintă o sursă importantă de proteine, dar nu are multe calorii: hering are 167 calorii / 100 de grame, macroul are 183 calorii / 100 de grame, tonul are 160 calorii / 100 de grame, păstrăvul are 85 calorii / 100 de grame, crapul are 83 calorii / 100 de grame.
Studiile recente susțin că uleiul de pește este un antidot eficient împotriva efectelor nocive ale mîncării procesate, iar grăsimile din pește reduc riscul de a face Alzheimer, protejînd creierul.
Nutriționiștii consideră că cea mai sănătoasă modalitate de a consuma carnea de peşte este fiartă, preparată la abur, la grătar sau la cuptor (situație în care poți adăuga diverse condimente precum rozmarin, cimbru, fenicul, usturoi). Peştele poate fi pus pe aceeaşi farfurie cu o garnitură de legume, orez integral sau chiar mămăligă. Singurele precauţii se referă la peștele recongelat sau afumat: peştele nu se recongelează şi este de evitat consumul de peşte afumat, mai greu de digerat din cauza fumului și a cantității prea mari de sare.