KitchenTips_HowToCutAvocado_042915_AltEnd-img_1280x720

Peru este, cel mai probabil, locul de origine al arborelui de avocado. Se crede că pomul este nativ în această țară. Arborele de avocado a fost cultivat de popoarele din Anzii Peruvieni încă de acum 8.000 – 9.000 de ani fiind cultivat extensiv în Peru chiar în ziua de azi. Poporul indigen din Guatemala folosește în mod uzual fructul de avocado, frunzele uscate și cele proaspete, coaja fructului și scoarța arborelui și semințele în prepararea remediilor tradiționale.

Recomandat pentru sănătatea inimii

Fructul are formă ovală (asemănătoare cu a unei pere), coaja verde-închis sau brun-violacee, netedă sau aspră, mata sau strălucitoare (în funcție de soiuri și gradul de maturizare), și dimensiuni destul de mari (aproximativ cât un cartof mare). Pulpa este galben-verzuie, cremoasa și are gust de alune. În interior se găsește un sâmbure mare din care se extrage uleiul de avocado, folosit în cosmetică, dar există și varietăți de avocado de dimensiuni mici, fără sâmburi.

Conține vitaminele: A, B1, B2, B3, B6, C, E, PP, fosfor, fier, zinc, potasiu, cupru și magneziu, fibre, acid pantotenic, o cantitate mare de acizi grași nesaturați, ușor digerabili  cât și  14 minerale, care regenerează și stimulează creșterea.  De asemenea avocado conține toți cei 9 aminoacizi esențiali pentru organism; hrănește, cicatrizează și remodelează țesutul conjunctiv.

Avocado – Beneficii asupra sănătății și frumuseții

Avocado conține acid oleic, grăsime mono nesaturată, care ajută la reducerea nivelului de colesterol. Este o sursă bună de potasiu, mineral care ajută la reglarea presiunii sanguine. Potasiul ajuta la prevenirea hipertensiunii, bolilor de inimă sau infarctului.

Asigură sănătatea optimă

Conține și cantități importante de carotenoide (zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten) plus tocoferoli (vitamina E).

Un studiu a arătat că extractul de avocado care conține carotenoide și tocoferoli poate împiedica dezvoltarea celulelor cancerului de prostată. Însă, celulelor canceroase expuse doar la un carotenoid, luteina, nu le este stopata dezvoltarea.

 

Favorizează absorbția carotenoidelor din legume

Câteva feliuțe de avocado adăugate în salata ta, nu numai că îi va da acesteia un gust mai bogat, dar va ajuta și organismul să absoarbă carotenoidele oferite de legume. Adăugând avocado în salata vei mări absorbția alfa-carotenului, beta-carotenului și luteinei de 7,2, 15,3 și respectiv de 5,1 ori mai mult, conform specialiștilor.

 

O sursă importantă pentru frumusețe

Specialiștii au folosit de multă vreme uleiul și fructul de avocado, pentru tratarea în mod tradițional a pielii, unul dintre motive este datorită compușilor chimici din avocado ce stimulează sinteza proteinei din piele, numit colagen, acolo unde este aplicat. Prezența acestor elemente în uleiul de avocado permite netezirea ridurilor, revitalizarea tenului obosit și întinerirea pielii.

Uleiul de avocado este folosit în cosmetică pentru:

  • revigorarea tenului îmbătrânit
  • hidratarea tenului uscat sau descuamat
  • îngrijirea gâtului și decolteului
  • îngrijirea zonei ochilor
  • cicatrici și mici imperfecțiuni ale pielii
  • vergeturi preventive și curative
  • transportarea mai adâncă în piele a diverselor active cosmetice
  • regenerarea părului uscat, deteriorat, afectat de chimicale;
  • prevenirea căderii părului.

Sărac în colesterol și sodiu, avocado este util și în controlul greutății corporale  reprezentând o sursă importantă de antioxidanți, proteine și fibre.