Rolul antibioticelor este să omoare bacteriile şi şi-l îndeplinesc cu foarte mult succes (deşi cursa dintre natură şi oameni este încă în toi – natura face mereu bacterii noi, diferite, care afectează şi îmbolnăvesc oamenii care caută formule menite să le vină de hac). Însă de multe ori antibioticele cu spectru larg de acţiune nu fac diferenţa între bacteriile benefice pentru organismul uman (care sînt implicate în digestie sau stimulează sistemul imunitar, contribuind la prevenirea bolilor cronice) şi cele care se înmulţesc pe seama lui şi le distruge fără discernămînt.

miere cu scortisoaraPentru a proteja bacteriile bune din organism poţi înlocui o parte dintre antibioticele clasice cu antibioticele naturale care nu au efecte secundare, mai ales cînd nu este vorba de o situaţie gravă, care să-ţi pună viaţa în pericol. Cîteva dintre cele mai eficiente:

Usturoiul este unul dintre cele mai folosite plante cînd vine vorba de protecţia antibacteriană, fiind o sursă bogată de antioxidanţi ce protejează organismul de bacterii şi radicalii liberi din sînge. Proprietăţile sale se datorează în primul rînd alicinei, o substanţă antimicrobiană (un compus sulfurat) ce acţionează ca un antibiotic natural. Usturoiul previne răcelile, stimulează imunitate (la fel ca alte substanţe similare precum hreanul şi ceapa), este recomandat împotriva infecţiilor cu stafilococi (precum amigdalita, bronşita, abcesele buco-faringiene), a paraziţilor intestinali, astmului, micozelor cutanate (infecţiile pielii), hipertensiune.

Mierea de albine a fost folosită încă din anticitate ca agent anti-bacterian (consumată ca mîncare, dar şi aplicată pe piele), dar poate trata cu succes şi arsurile şi iritaţiile pielii. De asemenea, curăţă dinţii şi gingiile de bacteriile care trăiesc de obicei în gură.

Ceaiul verde are o cantitate considerabilă de antioxidanţi şi nutrienţi şi reuşeşte cu succes să scadă colesterolul, să îmbunătăţească circulaţia sângelui şi să protejeze organismul de bolile de inimă. De asemenea, ceaiul verde este o sursă importantă de catehine, printre care EGCG (Epigallocatechin Gallate), despre care unii cercetători consideră că are efecte anti-cancerigen.

Uleiul de oregano distruge bacteriile patogene fără să afecteze bacteriile benefice organismului, are proprietăţi antivirale şi antifungice (adică acţionează şi împotriva viruşilor şi a ciupercilor microscopice). Ingredientul antimicrobian este carvacrolul, iar pentru ca uleiul de oregano să fie eficient el trebuie să conţină 70% carvacrol. Uleiul poate fi amestecat cu dezinfectat pentru mîini sau se poate găsi sub formă de pilule (una pe zi este eficientă împotriva paraziţilor stomacali).

Echinaceea este o plantă folosită de secole în lupta cu bacteriile şi virusurile întărind sistemul imunitar. Cea mai eficientă parte a plantei este rădăcina, folosită pentru a se extrage siropuri şi uleiuri, în timp ce florile şi seminţele sînt cel mai des folosite pentru ceaiuri.

Extractul de frunze de măslin conţine oleuropeină al cărei ingredient activ, acidul eleonlic, are proprietăţi puternice antibacteriene şi efecte antivirale. Extractul este eficient în lupta împotriva infecţiilor, a unor tipuri de herpes, a oboselii cronice, dar şi a alergiilor şi problemelor de piele pentru că acționează ca un antibiotic de spectru larg.

Ghimbirul este considerat a fi medicament de medicina tradițională indiană, cu numeroase efecte benefice pentru sistemul digestiv, util pentru tratare multor probleme de sănătate.

Studiile recente au descoperit că scorţişoara este un condiment care distruge multe dintre bacteriile din spitale, inclusiv unele rezistente la antibiotice.

Chimenul este originar din zona Mării Mediteraneeene, un condiment cu aromă distinctă și gust puternic. Uleiul extras din chimen are mulți compuși antibacterieni care întăresc sistemul imunitar. Consumat des, condimentul poate preveni răcelile de sezon.