silueta dieta mincaruri dietetice

silueta dieta mincaruri dieteticeAlimentele dietetice devin din ce în ce mai populare pentru că le permit oamenilor să îşi satisfacă anumite pofte culinare şi să mănînce pe săturate, dar cu un aport mai mic de calorii. Dietele hipocalorice (cu puţin calorii) folosesc foarte multe alimente dietetice, dar acestea sînt utile şi în cazuri altor diete sau obiceiuri alimentare: dacă cineva obişnuieşte să consume multă hrană la o singură masă şi este dificil să-i scazi porţiile poţi folosi acest tip de alimente.

Beneficiile alimentelor dietetice

Nu e vorba doar de utilitatea în cazul dietelor restrictive şi cure de slăbire, în are aveţi nevoie de calorii puţine, dar vitamine şi minerale la nivelul obişnuit, ci şi de satisfacerea poftelor (cît de plăcut poate fi o ciocolată dietetică după o pauz lungă de dulciuri?). Totuşi, se recomandă folosirea cu moderaţie, în special a acelora care conţin înlocuitori de zahăr, pentru că pot afecta negativ organismul.

Alimentele sînt utile pentru cei care obişnuiesc să mult, dar doresc o micşorare treptată a volumului de mîncare consumată la o masă odată cu aportul caloric al acestora. Se recomandă cele pe bază de fibre pentru a uşura şi tranziţia intestinală.

Avantaje şi dezavantaje

În perioada actuală controlul greutăţii nu este doar o problemă a femeilor care se consideră grase, chiar şi atunci cînd nu sînt, ci şi a bărbaţilor, indiferent de vîrstă, şi chiar a copiilor obezi a căror număr este din ce în ce mai mare. Tocmai de aceea oamenii sînt tentaţi să consume alimente dietetice, dar în ce măsură sînt bune pentru organism?

Îngheţata, ciocolata şi bomboanele dietetice, dulciurile în general, sînt la mare căutare: au puţine calorii, nu afectează colesterolul, dar specialiştii vă recomandă numai dulciurile pe bază de fructoză, provenite din surse naturale – adică fructe sau miere. Dezavantajul este că unii îndulcitor, mai ales aspartanul (dedicat diabeticilor), sînt asociaţi cu apariţia unor boli grave precum obezitatea, diabetul sau cancerul.

Produsele lactate precum iaurtul, laptele degresat şi brînza dietetică sînt nelipsite din meniul zilnic al multor oameni: au conţinut scăzut de calorii şi sînt chiar recomandate de către nutroţionişti atîta vreme cît nu conţin aditivi. Totuşi, ele pot conţine E-uri pentru a le lungi la maxim termenul de valabilitate. Se recomandă produsele cu termen de valabilitate mai scurt pentru a fi proaspete şi cu mai putini aditivi.

Sucurile dietetice sînt consumate în cantităţi mari, cu toate că nu prea aduc beneficii organismului: produc doar plăcere. Se pot consuma în continuare astfel atunci cînd nu conţin aspartan sau alţi îndulcitori artificiali şi E-uri.

Cerealele sînt consumate foarte des la micul dejun sau între mese – nu sînt doar sănătoase, ci şi oferă energie suplimentară pentru cel puţin cîteva ore. Se recomandă cerealele integrale din grîu, ovăz şi secară ci şi cele combinate cu seminţe şi fructe uscate. De reţinut este faptul că atunci cînd conţin mai multe de 8 grame de zahăr pe porţie (iar consumarea lor nu este însoţită de efort fizic susţinut) favorizează depunerea grăsimii şi a kilogramelor suplimentare.