alimente-dietetice

Conceptul de alimente dietetice se referă la produsul alimentar, sau la alimentele special îngrijite pentru a satisface nevoile unei diete sănătoase. Aceste alimente sunt dezvoltate de dieteticieni care urmăresc să fie atenți la nevoile persoanelor care suferă de diferite afecțiuni. Astfel, aceste alimente sunt ideale pentru persoanele care nu au voie să consume grăsimi, zaharuri sau calorii.

Vorbim doar despre vârful aisbergului. Problema este mult mai profundă și mai complexă, existând în spatele acestei categorii, o întreagă industrie care funcționează. Alimentele dietetice sunt dezvoltate pe diferite tipuri de carne și urmăresc afecțiuni precum cancer, HIV, insuficiență renală, sau diferite intoleranțe nutritive. Aportul nutritiv calculat de către dieteticieni face referire la persoanele sănătoase, nu la cele care au o condiție specială sau diferite boli. Alimentele dietetice sunt create pentru a preveni în primul rând bolile.

Poate că de multe ori cuvântul „dietetic” este folosit de multe ori greșit, asociindu-l cu „cură de slăbire”. În definitiv, alimentele dietetice se traduc corect prin „alimente sănătoase”. Știm că alimentele dietetice și un regim bazat pe acestea este o hrană mai sănătoasă și mai sățioasă. O altă confuzie pe care o facem este să asociem alimentele dietetice cu cele pentru diabetici. Acestea din urmă cuprind intervenii speciale pentru persoanele care suferă de diabet și sunt potrivite pentru planul lor alimentar.

Există cazuri în care persoane perfect sănătoase, prezintă diferite intoleranțe la anumiți nutrienți, dezvoltând alergii și intoxicații. Produsele dietetice reprezintă în aceste cazuri o dietă echilibrată pentru indivizii sănătoși.

În acest context există, cum poate și era de așteptat, o dispută în care sunt implicați dieteticienii și nutriționiștii. Trebuie să fim conștienți de faptul că un nutriționist deține informații care se califică pentru construirea unui plan de masă echilibrat și ideal pentru persoana respectivă. Nutriționistul analizează indicii organici ai corpului uman și în funcție de parametrii pe care îi întâlnește la fiecare persoană, construiește un plan alimentar special creat pentru fiecare individ în parte. Dieteticienii sunt cei care analizează alimentele pe care urmează să le propună spre consum și caută echilibrul în fiecare aliment în parte. Astfel cele două categorii, nutriționiști și dieteticieni care trebuie să lucreze împreună pentru realizarea unui plan alimentar sănătos, organic, echilibrat și individualizat.

Vă recomandăm câteva produse dietetice pe care puteți începe să le folosiți:

Îngrijește-te în fiecare zi. Mai bine să previi decât să tratezi.