Nici nu aliment nu are chiar zero calorii, toate au o anumită valoare pozitiv, fie și una mică, de calorii pe care le introduci în organism de fiecare dată cînd mănînci. Totuși, s-a dovedit că în anumite situații organismul consumă mai multă energie pentru digestia și metabolizarea alimentelor (”arde” mai multe calorii) decît poate extrage din ele.
De exemplu, atunci cînd consumi un desert cu 500 de calorii (niște ciocolată sau o bucată de tort) organismul consumă în mod normal doar 200 de calorii pentru digestie, iar restul de 300 se depozitează. Însă atunci cînd consumi un aliment care conține 100 de calorii, dar consumi tot 200 de calorii pentru digestie, înseamnă că pierzi 100 de calorii pentru asta.
Exemplele practice spun că 100 de grame de broccoli conțin 25 de calorii, dar e nevoie de 80 de calorii pentru a fi digerat, ceea ce înseamnă aproximativ 6 grame de grăsime pierdute (echivalentrul a 55 de calorii). Iar broccoli este doar unul dintre numeroasele alimente cu ”calorii negative”, o scurtă listă găsești în finalul articolului. Le poți combina într-o dietă pentru slăbit sau chiar într-un stil de viață care îți permite să ai o siluetă perfectă și o sănătate de invidiat. Trebuie să știi că nu există o limită de cantitate la consumul acestor alimente, deși efectele lor depind de mai multe variabile: metabolism, patrimoniul genetic, vîrstă și sex (adică s-ar putea să fie nevoie să consumi mai multe alimente cu calorii negative decît persoană de alături pentru a pierde aceeași cantitate de grăsime), dar nu este recomandat să le consumi în cantități prea mare pentru o perioadă lungă de timp. Este de preferat să combini aceste alimente cu carbohidrați și grăsimi.
Lista alimentelor cu calorii negative
Legume: ceapă, morcov, castravete, varză, dovlecel, spanac, sfeclă, fasole verde, conopidă, ridiche neagră, ridiche de lună, ardei iute, andive, ţelină, ruccola, capere, sparanghel, ciuperci.
Condimente: usturoi, busuioc, pătrunjel, tarhon, mărar, cimbru, mentă, salvie, cuişoare.
Fructe: ananas, lămîie, mango, zmeură, căpşuni, afine, grepfrut, mere, cireşe, vişine, coacăze, portocale, caise, mure, pepene.
Proteine: carne slabă de pui, viţel, iepure, curcan, peşte, lactate degresate, ouă, nuci, alune.