În mod normal, un adult consumă în medie 2000 de calorii pe zi. Cei care fac efort fizic constant (sportivii, muncitorii în construcţii, etc) au nevoie de un număr ceva mai mare, dar ei le şi consumă prin activităţile cotidiene. În rest, pentru a te menţine slab şi sănătos sau pentru a ţine eficient o dietă de slăbire trebuie să începi să-ţi numeri caloriile consumate în timpul unei zile. Pentru a te încadra în consumul mediu de calorii ar trebui să ai trei mese principale pe zi şi două gustări între ele şi să alegi alimentele cu o valoare calorică potrivită.
Situaţie în care poţi să începi să cauţi prin magazine acele alimente sărace în calorii, dar cît mai gustoase (pentru că şi gustul contează, nu?), suficient de diverse pentru a mînca în fiecare zi din ele fără a te plictisi prea tare. Însă ţine minte că şi piaţa alimentară poate fi o sursă excelentă de hrană hipo-calorică dacă ştii ce să cauţi.
O cană de morcovi are aproximativ 50 de calorii şi este bogată în vitaminele A şi C şi minerale precum potasiu şi magneziu. Mai mult: pot fi consumaţi ca gustare, ca mîncare, dar şi ca desert (dacă îţi permiţi, din cînd în cînd, să îi amesteci cu miere).
Un bol mic de varză are 25 de calorii.
Broccoli sînt legume foarte cunoscute cu efect antioxidant, bogate în vitamina A și C, potasiu, fier și fibre. O cană de broccoli are aproximativ 30 de calorii.
O cană de fasolea verde are aproximativ 40 de calorii și este bogată în vitaminele A, B și C, dar și în fibre.
Spanacul conține fier (chiar dacă nu în cantitatea celui consumat de Popeye marinarul), iar o cană are aproximativ 40 de calorii.
Pieptul de pui este cea mai folosită bucată de carne într-o dietă după pește, este săracă în calorii dar bogată în proteine.
Codul este un pește foarte sărac în calorii – cîteva sute de grame conțin doar 75 de calorii.
O jumătate de grapefruit are aproximativ 50 de calorii, iar sucul ajută la intensificarea digestiei. Se recomandă un pahar de grapefruit înainte de masă.