combinatii alimentare periculoase organismAlimentele au rolul de a te hrăni şi de a menţine în viaţă, de a-ţi furniza substanţele necesare unei bune funcţionări a organismului, dar unele dintre ele îţi pot face mai mult rău decît bine atunci cînd le consumi. Chiar şi unele alimente obişnuite, pe care le consumi în mod constant, pot deveni peiriculoase atunci cînd nu sînt gătite aşa cum trebuie datorită substanţelor şi ingredientelor care suferă transformări în timpul procesării termice.

Ciupercile sălbatice

De multe ori sînt mult mai gustoase decît cele pe care le cumperi de la magazin, însă nu toate ciupercile care cresc în pădure sînt şi comestibile în siguranţă. Sau, cel puţin, după cum se spune: toate ciupercile sînt comestibile, însă unele o singură dată. Este de ajuns ca printre cele bune să fie una toxică (aspectul poate fi normal, dar ciuperca să fi suferit mutaţii) – sporii ei le pot infesta şi pe celelalte. Cumpără ciuperci doar din locurile autorizate, care comercializează ciuperci crescute în sere şi locuri ferite de sporii speciilor toxice.

Cartofii

Sînt printre cele mai comune alimente conumate de români, şi specialiştii le consideră surse importante de carbohidraţi buni atîta vreme cît sînt fierţi şi nu prăjiţi. Mai mult: cartofii pe jumătate verzi conţin solanina, o substanţă care apare după ce au fost expuşi multă vreme la soare şi care este toxică pentru organism – cauzează durere de cap, greaţă, oboseală şi probleme digestive.

Sîmburii de cireşe, mere, piersici şi prune

Fructele nu sînt doar delicioase, ci şi sănătoase. Însă sîmburii de cireşe, mere, piersici şi prune pot produce probleme digestive dacă sînt înghiţiţi împreună cu restul fructului (pulpa) pentru că conţin o substanţă toxică denumită triglochinină.

Frunzele de rubarbă

Motivul pentru care tijele de rubarbă se vînd fără frunze este cît se poate de simplu, chiar dacă nu e cunoscut de multă lume: frunzele conţin un nivel ridicat de acid oxalic – o substanţă foarte periculoasă pentru rinichi. Tocmai de acees este indicat să foloseşti doar rădăcina de rubarbă în preparatele tale.

Nucşoara

Praful de nucşoară peste mîncare poate fi binevenit oricînd (mai ales dacă-ţi place). Însă trebuie consumat doar ocazional, nu zilnic şi nu pentru o perioadă îndelungată: nucşoara conţine miristicină, o substanţă cauzează transpiraţii abundente, greaţă, ameţeli şi dureri de cap, sau chiar care poate afecta creierul.