Unul dintre procesele asociate cu îmbătrînirea este încetinirea metabolismului, iar asta înseamnă că eliminarea kilogramelor de grăsime suplimentară devine ceva mai dificilă – mai ales dacă îmbătrînirea este asociată cu sedentarismul. Partea bună sînt alimentele care accelerează metabolismul și te ajută să slăbești sau să-ți menții greutatea: printre ele se numără iaurtul și nucile, carnea de pui fără piele și fructele de mare.
Se recomandă evitarea cărnii roșii și a celei procesate, carbohidrații din pîine, cartofi și dulciuri, iar dacă vrei să-ți gestionezi mai bine pe termen lung dieta ar trebui să renunți la număratul caloriilor.
Se consideră că laptele integral, cel de gresat și brînza cu grăsime nu au legătură cu schimbările rapide în greutate (indiferent dacă acumulezi sau scapi de pachetele de grăsime de sub piele), așa că poți să le consumi fără probleme. Grăsimea din lactate nu contează prea mult, dar cantitatea de carbohidrați din lactatele cu puțină grăsime s-ar putea să conteze atunci cînd consumi prea multe – așa că nu o face. Excesele strică.
Cel mai important lucru este modul în care combini alimentele: de exemplu, grăsimea și zahărul (dulciurile) sînt considerate periculoase, dar atunci cînd sînt combinate pericolul lor este mult mai mare pentru sănătate decît separat, iar carnea roșie și pînea duce la acumularea grăsimii în timp ce carnea roșie și legumele nu face asta.