Toate fiinţele vii au nevoie de hrană, indiferent de poziţia în lanţul trofic se află: ea le furnizează energie şi substanţe necesare unei funcţionări optime a organismului. Practic, cu cît alimentaţia este mai echilibrată şi furnizează toate elementele de care fiinţa are nevoie, fără a se face excese, cu atît sănătatea este mai bună. Prin alimentaţie echilibrată se înţelege una diversificată, care să conţină seminţe, fructe, legume, lactate, ouă şi carne (chiar dacă este doar peşte sau carne slabă), individualizată pentru fiecare persoană în parte în funcţie de particularităţile sale (alergiile şi / sau intoleranţa la anumite substanţe pot să-i facă viaţa amară oricui), sex, stilul de viaţă, etc. De exemplu, dacă stai toată ziua comod pe un fotoliu sau o canapea în faţa unui calculator este recomandat să consumi o cantitate mai mare de fructe, legume, seminţe, lactate şi ouă şi mai puţină carne, iar dacă faci efort fizic susţinut toată ziua se recomandă mai multă carne decît în mod normal, fără a renunţa în vreun fel la celelalte grupe alimentare. Motivul e simplu: proteinele de origine animală îţi furnizează cantitatea cea mai mare de energie comparativ cu restul substanţelor principale de care ai nevoie (glucide, lipide şi fibre vegetale). Ideea este să menţii mereu un raport optim, un echilibru, între ele, iar asta înseamnă moderaţie.
Alimentaţia dietetică se foloseşte de obicei într-o situaţie în care organismul atrebuie să reacţioneze într-un anume fel, iar adaptarea sa este ajutată prin consumul anumitor medicamente. De exemplu, atunci cînd te îmbolnăveşti sau vrei să slăbeşti, schimbarea alimentaţiei (sau chiar a modului de viaţă uneori) este necesară pentru a evita introducerea în organism a substanţelor care nu fac decît să întreţină dereglajul. În plus, conceptul de aliment-medicament se bazează pe exemple practice de alimente care completează sau chiar înlocuiesc parţial efectele medicamentelor. Dietele trebuie concepute şi puse în practică cît mai eficient, cu valoare terapeutică, în funcţie de recuperarea după boală sau chiar prevenirea anumitor boli. Da, dietele pot avea un puternic rol profilaxic în anumite situaţii.